Hvordan kan vi best styrke regionen gjennom bedre samarbeid mellom sivilsamfunnet, næringslivet og Forsvaret?
Det var tema for Arctic Frontiers Open i Harstad fredag 21. juni. I samarbeid med Troms Fylkeskommune og Harstad Kommune samlet Arctic Frontiers et program sammensatt av politikere, næringsliv og Forsvaret for å drøfte ulike sider ved spørsmålet.
Kari-Anne Opsal (Ap), ordfører i Harstad Kommune, og Kristina Torbergsen, Fylkesordfører, i Troms ønsket publikum velkommen. Opsal tegnet opp bakteppet for situasjonen: “Vi lever i en krevende tid hvor vårt naboland har gått til fullskala angrepskrig mot Ukraina. Den geopolitiske situasjonen gjør at stedet hvor vi bor spiller en stadig viktigere rolle på den internasjonale arenaen.”
Nils Ole Foshaug (Ap) i Stortingets Utenriks- og Forsvarskomité fortalte at hele samfunnet må tas i bruk for å lykkes med oppbyggingen av Forsvaret. “Jeg tror det er særdeles gunstig for samfunnsutviklingen at man kan tenke i lag når man skal bygge samfunn, for Forsvaret er avhengig av et fungerende lokalsamfunn, og lokalsamfunn er avhengig av Forsvaret for å utvikle seg. “
I følge Foshaug betyr det blant annet at forskning og utvikling skal styrkes, samarbeidet økes med små og mellomstore bedrifter og bokapasiteten økes i samarbeid med kommuner og private aktører framover.
Foshaug siterte Utenriks- og Forsvarskomitéens innstilling til Stortinget: “Lokalt næringsliv er en sentral del av totalberedskapen, og selvforsyning vil være avgjørende for at Forsvaret skal fungere også i krise og krig. Sivile verdikjeder bør være så nært de operative miljøene som mulig. Matforsyning er en viktig del av beredskapen.”.
Fylkesordfører Kristina Torbergsen (Ap) fulgte opp med å snakke om hvordan regionen og kommunene skal jobbe sammen for å lykkes med målene som er satt av Stortinget. “Når vi tenker langsiktig, bygger vi robusthet. Dette er vår motstandskraft, sånn at det som fungerer i fredstid også skal fungere i krig.”
Hun fortalte om den regionale satsningen på leverandørutvikling i Troms, og fremhevet betydningen av å legge til rette for nok og riktig kompetanse som kan tilføre og utfylle Forsvarets egen. I følge henne handler det både om å få folk til å flytte hit, men også å investere i de som allerede er her. Torbergsen avsluttet med formaningen: “Samarbeid, samarbeid, samarbeid!”
Kathrine Tveiterås, prorektor ved UiT Norges Arktiske Universitet, fortalte om deres erfaringer og ambisjoner for samarbeid om forskning og utdanning mellom den sivile og den militære sektoren. Hun tok utgangspunkt i slagordet: “Så sivilt som mulig- så militært som nødvendig”.
Den neste delen av arrangementet drøftet hvordan forsvarssektoren og næringslivet kan samarbeide tettere i praksis. Anja Tellervo Hansen fra Sápmi Næringshage presenterte erfaringer fra Finnmark i foredraget “Kan lokale bedrifter i Nord-Norge bli bedre til å levere til Forsvaret?”. De tre lokale bedriftene HaMek, Polarkonsult AS og Harstad Elektro presenterte sine erfaringer som lokale leverandører til Forsvaret fra Harstad. Til slutt fortalte Frode Richardsen fra Forsvarsmateriell om Forsvarets behov fra lokalt næringsliv og om deres krav og ønsker til leverandører.
Se opptak av arrangementet her: